Green doktor forradalmasítaná a hajvágást

A legnagyszerűbb találmányok gyakran egy Heuréka pillanat szülöttei. Így történhetett akkor is, amikor mai hősünk szembesült a globális pandémia egyik legégetőbb problémájával a budipapír hiánya után, nevezetesen, hogy mégis hogyan lehetne túlélni fodrászatok nélkül a drámai helyzetet?

Az 54 éves Phil Green nem számít újoncnak ha épp feltalálásról van szó. Azon túl, hogy a Coventry University színeiben professzorkodik a gépész, autóipari és (űr)repülési szakokon, a 2019-es évben felkerült a European Innovator Award listájára is egy D3O nevű rugalmas anyaggal, ami ütés hatására megkeményedik. Talán mondani sem kell, hogy ez mennyire fontos lehet például különböző védőfelszerelések vagy akár a mobiltelefon tokok esetében.

Ezúttal azonban valami teljesen más kötötte le elméjének az izoláció során takarékra fogott lángját, a keze ügyébe került porszívó és egy akkus hajvágó szerelemgyerekeként vetett szikrát a nász és lobbant akkorát, hogy olyat borbély nem látott emberemlékezet óta.

Az izgalmas részletekbe maga az innovátor avatta be a Daily Mail olvasóit:

I started off trying to do what other people were doing and emulate a hairdresser by using two hands, Then I thought: “Well, I’ve got clippers – maybe they will be easier”
But I had to work out how I could efficiently get my hair away from my head. It was difficult to coordinate.
So I then thought: “If I can attach the clippers to the vacuum cleaner…”  – and that’s what I did!’

Miközben azt csinálta, amit képi ábrázolásokon másoktól is látott, azaz a saját két kezével vagdosta miszlikbe a növesnek indult hajzatát, a rakoncátlan tincsek csak nem akartak engedelmeskedni az akaratának, ezért valamit tenni kellett és mi mást, mint egy háztartási padlóművelő vákuumberendezés résszívó feltétjére némi ragasztóval megfogatva rágyorskötözőzni a precíziós klippert.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy újonnan felfedezett kézművesség az elfeledett mesterségek közé taszítaná a fodrász szakmát.

A barber could use it if they were just cutting someone’s hair with clippers. They wouldn’t need to sweep up afterwards, either.

Ugyan melyik hajszabász ne álmodna arról, hogy végre nem kell naphosszat ázott szőrben tapicskolni? Az elmés masinéria egyből beszippantja a töredezett hajvégeket, a partvis maradhat a sarokban, a körbesöpretlenül maradt kuncsaftoknál pedig nem maradhat el a lakodalom, örvendezhet a násznép.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a szabadalmi jogokkal, nagyvonalúan válaszolt. A leleménye miután nyilvánosságra került, többé nem porosodhat hivatalnokok polcain, mostantól közkincs.

I can’t patent it now because it’s public information. But that also means nobody else can patent it.

Arról talán az intenzív alkotómunkában el is feledkezhetett, hogy egy kevés utánajárással az interhálókon fellelhető, vagy akár a reklámokból is visszaköszönhet ugyanez a koncepció csak egy mérettel kisebben, a Philips BT 7000 beépített miniturbinás szakállvágó a holdkomp szerkesztőségének ajánlásával.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!